THIJMEN NABUURS

Het weekend van 4 & 5 juni was Thijmen te vinden op het circuit van Paul Ricard in Franrijk. Hij is 5e geworden, maar was dat wel genoeg? Natuurlijk was hij het liefst met een podiumplek naar huis gevlogen. Gelukkig kan hij ook de positieve kanten bekijken.

HET WEEKEND VAN DE GROTE SPRONGEN

Een 5e plek voelt goed en slecht tegelijk. Thijmen begon de training met een auto die nog niet helemaal naar zijn zin was. Daarmee eindigde hij dus op de 30e plek. Gelukkig heeft hij een geweldig team, die met flink wat sleutelen medeverantwoordelijk zijn voor zijn 18e plek in de kwalificatie. Geen top startpositie, maar toch een grote sprong in vergelijking tot vrijdag. Vier uur lang analyseren, bracht Thijmen en zijn team op zaterdag naar een 6e plek. Jammer dat de auto op zondag niet zorgde voor een hogere uitkomst dan een 5e plek.

HET KAN GOED HEET WORDEN

Airco heeft hij niet, dus kreeg Thijmen het advies om vaseline op zijn wenkbrauwen te smeren. Anders druppelt het zweet in je ogen en dat schijnt met lenzen geen pretje te zijn. Zijn huidige trainer weet gelukkig wel raad met die hitte. Ook dit weekend was het buiten al 35 graden, Thijmen gokt dat het in de auto tegen de 60 graden was. Dat merkte hij ook, toen hij een kilo was afgevallen na een half uur rijden. Tegen de warmte helpt het koelen van je pols en een slushpuppy.

LIEVER GEEN ZON EN WARME PASTA

Op warme dagen moet Thijmen er niet aan denken om een warm bord eten weg te werken voor de race. Veel te zwaar op de maag en te warm. We weten nu dat je moet koelen van binnenuit. Daarom maak je Thijmen blij met een koude salade. Dit weekend stond er warme pasta op het menu, dus dat was minder. Om koel te blijven vermijdt Thijmen de zon. Het is net kamperen bij het circuit en hoe verder hij komt hoe luxer de tent. Ze hebben een kok, banken, stoelen en schermen om de races van hem en zijn teamgenoot terug te kijken en te analyseren. De topper die we nu ‘kok’ noemen, is Thijmens fysio. Ze regelt alles voor de jongens. Ze zorgt ervoor dat ze goed gevoed, met genoeg water en dat ze bovenal zonder spierklachten de auto in kunnen.

HET IS RACEN EN REIZEN IN ÉÉN DAG

Hoe heerlijk het kan zijn om na de race, zeker bij een goede uitslag, een biertje open te trekken weet Thijmen ook. Zijn eerste keer op het podium was in Zandvoort. Gelukkig. Hij was toen een keer vroeg thuis en kon meteen zijn succes gaan vieren met vrienden. Dit is niet altijd mogelijk. Het is vaak zo dat je op zondag in de ochtend de race hebt, dan door moet racen om een vliegtuig te halen, nadat je de huurauto hebt ingeleverd. Enorm heksen dus. Thijmen is wel altijd blij om weer thuis te komen. Thuis mag hij zijn trainingen weer oppakken, want je moet goed fit zijn wil je in een auto van 60 graden zitten, met twee lagen kleding en een helm op. Onder de race merk je het niet, die warmte. Daarom is het einde van de rit een stuk heftiger. Dan rijd je langzamer en merk je pas echt hoe heet het is.

VUUR EN REGEN

De ene race is spannender dan de andere. Racen doe je niet geheel zonder risico’s. Thijmen denkt bijvoorbeeld liever niet te lang na over brand in de auto. Het idee dat hij dan niet snel genoeg zou kunnen ontsnappen, geeft hem de rillingen. Tijd voor angst, onder het racen is er gelukkig niet. Alleen even wanneer je aan de start staat en het heel hard regent. Dan is hij zich wel even bewust van de mogelijke situaties. De kans is gelukkig groot dat de zon zal schijnen bij zijn race in het eerste weekend van juli.