Het is zover. Afgelopen week heb ik samen met Jop de eerste meters asfalt mogen verkennen in de Camaro! Onze eerste testrit van dit seizoen vond plaats op de Nürburgring in Duitsland. Vandaag vertel ik je wat zo’n testdag precies inhoudt. Het circuit bij onze Oosterburen leverde nogal wat uitdagingen op in het afgelopen seizoen. De ideale locatie om onze auto, set-up en focus te testen! Ook blikken we vooruit naar het eerste raceweekend op het legendarische circuit van Monza, in Italië.

HET BELANG VAN TESTEN

Vorig jaar hadden we het moeilijk met de Camaro op de Nürburgring. Niet iedere auto is geschikt voor ieder circuit en op de Nürburgring kregen we met meer uitdagingen te maken dan op andere circuits. Dat was voor het team de reden om daar onze eerste tests uit te voeren! Tijdens zo’n dag bekijken we met het team allerlei opties, instellingen en hoe bepaalde onderdelen reageren. Zo ontvangen we enorm veel waardevolle informatie die ons verder helpt bij volgende races.

Waar kun je dan aan denken? In de racerij zijn duizenden factoren in het spel die bepalen of jouw auto als eerste over de finish komt. Uiteraard zijn de skills en concentratie van de coureur belangrijk. Maar minstens even belangrijk is de ‘set-up’ van de auto. Hoe strak staan de veren? Hoe laag staat de auto? Wat is de bandenspanning? Zo kun je talloze voorbeelden geven van opties die je kunt aanpassen voor een specifiek circuit of voor specifieke weersomstandigheden. Uiteindelijk is het de engineer die ‘de baas’ is van de auto tijdens een raceweekend en hij bepaalt wat de instellingen zijn. 

BETTER, FASTER, STRONGER

Hoe gaat zo’n testdag in zijn werk? We starten altijd met bespreking waarin we samen bepalen: Welke banden gebruiken we. Wie rijdt wanneer? Etc etc. Deze planning lopen we samen door en dan is het tijd om te gaan testen. De coureurs worden continue om feedback gevraagd. “In bocht 7 voel ik steeds onderstuur.” kan bijvoorbeeld een antwoord zijn. De engineer doet op basis van deze bevindingen de nodige aanpassingen om te ontdekken wat beter kan. Aan het einde van de dag blikken we terug op welke inzichten zijn opgedaan en hoe we de auto nóg sneller kunnen laten rijden. Zo blijven we ontwikkelen! 

jop rappange en thijmen Nabuurs

NEXT STOP! CIRCUIT MONZA, ITALIË

En dat is nodig. Volgende week staat namelijk het circuit van Monza, Italië op de planning. Dit circuit heeft een rijke racehistorie. Het wordt al jaren ‘the Temple of Speed’ genoemd. In de Formule 1 is dit het enige circuit waar snelheden van rond de 350 km/h worden behaald. Het is dus enorm fijn dat we extra inzicht over de auto hebben alvorens wij onszelf op het asfalt van Monza begeven. Jop en ikzelf debuteren beide op dit circuit. Monza, maak je borst maar nat! 

Want man, wat hebben we er zin in! In Italië leeft de racesport als in geen enkel ander land. En dat is voelbaar in de atmosfeer. Van oudsher had Monza de zogenaamde ‘kom’ bochten. Dat zijn bochten die zo schuin staan dat je er volledig ‘inhangt’ op hoge snelheid. Het is een stukje racehistorie waar iedere coureur een keer geweest wil zijn! Maar makkelijk wordt het zeker niet. 

De klassieke ‘kom’ bocht. Foto: F1Experiences.com

SPANNING EN AMBITIE

Het niveau is hoger dan vorig jaar en er doen veel meer auto’s mee dan vorig seizoen. Waar we vorig jaar met 25 auto’s op de grid stonden zijn dat er dit jaar 40. Meer auto’s betekent meer verkeer, meer inhaalmanoeuvres en meer risico. Tegelijkertijd levert het veel meer slipstream mogelijkheden op. Hierbij win je snelheid omdat de auto voor je de lucht ‘breekt’ als het ware. Jullie horen het al, wij zijn er he-le-maal klaar voor. Laat dat kampioenschap maar komen!!