Als we met ons team neerstrijken op het circuit van Spa-Francorchamp is dat altijd een beetje een vreemde beleving. En dit jaar was daarop geen uitzondering. Het zou de hele week regenen, maar tijdens de eerste tests en kwalificatie was er geen druppel te vinden op het asfalt. Later in het weekend zou dat veranderen en dat heb ik geweten!

De 24 uur van Spa

Een andere reden waarom het weekend in Spa een beetje een vreemde is, is omdat we voor de ‘24 van Spa’ rijden. Voor nu dus nog in het voorprogramma, maar in de toekomst rijden we de hoofdrace! Dit zorgt alleen wel voor een andere planning. Normaal beginnen we op donderdag, nu was ik op maandagavond al op het circuit! Dit geeft veel voorbereidingstijd en dat hebben we ook gebruikt met het team.

Dinsdag heb ik de eerste testrondes gereden en het was meteen voelbaar dat de auto het moeilijk had op het circuit. Onze auto is wat aan de grotere kant en heeft daardoor moeite met de kleinere scherpere bochten. Daar ontbrak duidelijk wat snelheid! Later hebben we samen met de engineer de data en de beelden bekeken en een plan gemaakt voor de aanpassingen. Zodat we donderdag met meer snelheid door de bochten konden jagen! En donderdag was duidelijk voelbaar dat we stappen hadden gezet. We waren natuurlijk niet de enige, de concurrentie had ook niet stil gezeten. Dus de monteurs hebben die nacht alsnog een groot deel van de nacht doorgewerkt zodat we goed voorbereid de kwalificatie in konden.

 

De piek van de kwalificatie

Jop reed de eerste kwalificatie en kwam daar als 20e over de eindstreep heen. Toegegeven, hij had ook wel wat pech. Door een crash wapperde de rode vlag boven de baan en moest hij één van de snellere rondes afbreken en werd hij uit zijn flow gehaald. Uiteindelijk toch de helft van het veld achter zich gelaten, maar we willen natuurlijk voorin meedoen!

In de tweede kwalificatie zat ik achter het stuur en dat ging lekker! Ik heb mijn snelste ronde stevig verbeterd. Het lukt me steeds beter om de piek van de band goed te benutten en dat betaalde zich uit. Uiteindelijk werd ik 14e, niet slecht, maar er had net iets meer in gezeten als ik dat ene foutje niet had gemaakt. Ik wil toch echt het beste laten zien wat ik in huis heb.

Race #1

De eerste race startte Jop halverwege het veld. Het leek de goede kant op te gaan, de auto was erg goed de eerste drie rondes. Helaas bleek dat we in de afstelling toch een verkeerde beslissing hadden gemaakt, dit zorgde ervoor dat de auto erg weinig grip had. Halverwege wisselde we en ik voelde het direct bij het wegrijden.. Dit wordt glibberen en glijden. Ik heb een goed gevecht gehad met twee auto’s achter me. Ik kijk en rij liever vooruit dan dat ik in mijn spiegels bezig moet zijn met verdedigen. Maar hé, wel een goede oefening! Ik heb ze mooi achter me kunnen laten en daarmee eindigde we 14e algemeen en 9e in de Silver cup.

 

Race #2

Race twee had een bijzondere start. Het had eerder op de dag geregend, maar in aanloop naar de race was het droog geworden. Daarom stond ik, net als de rest klaar om te gaan op slicks. Vlak voordat we naar de start vertrokken begon het toch weer te regenen. Geen tijd meer om te wisselen. Er zat dus maar één ding op, starten op nat asfalt, met gladde banden onder de wagen. Voor het eerst reed ik onder deze omstandigheden en dat was een lekkere uitdaging! Er schoten allerlei auto’s de baan af en weer op. Het was ontzettend glad voor iedereen, dat maakte het echt een unieke race. Voordat het tijd was om te wisselen reed ik een tijd alleen, ik kon niet aansluiten vooraan en de rest kon niet aansluiten bij mij. Vervolgens nam Jop het over en helaas was er later in de race even contact met een andere auto waardoor er wat schade ontstond. Hierdoor was de snelheid moeilijker te vinden en kwamen we opnieuw als 14e over de eindstreep. Niet het gewenste resultaat, maar het had veel slechter uit kunnen pakken.

 

Voorwaarts!

Jammer dat het resultaat niet naar tevredenheid was, zeker ook omdat het team zo bikkelhard gewerkt heeft deze week. Dan voelt het toch een beetje alsof ik het voor hen niet waar kan maken. Tegelijkertijd is het een super leerzame week geweest. Nu kijken we vooruit naar de Nürburgring. Even afwachten of het echt doorgaat, na al die heftige overstromingen daar. Als het doorgaat, nemen we deze week mee om ons sterker en sneller te maken!

THIJMEN NABUURS

Volg zijn avontuur op weg naar de top van de racerij! Let's go! 

LOCATION

Groeningsestraat 29B       5826AB Groeningen

Branding by